Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πως θα πωλούνται τα καυσόξυλα φέτος! Χειμώνας 2013 τι να προσέξετε!

Δυσκολία στο να συμφιλιωθούν με το νέο τρόπο διάθεσης των καυσόξυλων εμφανίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, αφού η συνήθεια χρόνων να αγοράζουν με το κιλό και όχι με το κυβικό, όπως προστάζει από φέτος η σχετική αγορανομική διάταξη, είναι κάτι που, όπως φαίνεται, δεν «κόβεται» εύκολα.
Πάντως, η ζήτηση στην αγορά καυσόξυλου είναι ακόμα υποτονική, καθώς παρόλο που αυτήν την περίοδο οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με το φθινόπωρο ή το χειμώνα, η οικονομική δυσπραγία αποτρέπει τους περισσότερους από την αγορά προμηθειών.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού - Τεχνολογίας Ξύλου Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας (παράρτημα Καρδίτσας) και επιστημονικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξύλου Γεώργιος Νταλός.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως με δεδομένο ότι ο περσινός χειμώνας δεν ήταν τόσο βαρύς, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποθέματα (καυσόξυλα, πέλετ ή και μπρικέτα) και γι' αυτό «κανείς δεν βιάζεται να κάνει αγορές, ελπίζοντας μάλιστα ότι και φέτος ο καιρός θα είναι ήπιος», ενώ παραδοσιακά, όπως είπε, «ο Έλληνας αγοράζει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου».

Επισήμανε δε, πως την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές στα καυσόξυλα κυμαίνονται από 57 έως 62 ευρώ το κυβικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη λύση είναι το πέλετ, που προσφέρει απόδοση έως και 98%, αφού εσωκλείει υγρασία λιγότερη του 10%, ενώ η αξία ενός τόνου, που κυμαίνεται από 250 ευρώ έως και 300 ευρώ, ισοδυναμεί με το μισό της θερμιδικής αξίας του πετρελαίου.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Επειδή κανείς δεν πρόκειται να πουλήσει ξύλο με το κιλό, αλλά με το κυβικό, αφού τα πρόστιμα είναι τσουχτερά (ξεκινούν από 1000 ευρώ), ο κ. Νταλός υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός.

Θα πρέπει δε, να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται. Βέβαια, όπως ο ίδιος παραδέχεται, πάλι οι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους, με στόχο να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, όπως όταν τα καυσόξυλα πωλούνταν με το κιλό και «τα πότιζαν με νερό, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, οι αγοραστές να παίρνουν... νεράκι».

Ο κ. Νταλός συστήνει - μεταξύ άλλων - στους καταναλωτές να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν "θύματα" των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους οδηγεί σε πυρκαγιές μεγάλης έκτασης, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές καλό θα ήταν να αφήσουν τα ξύλα που θα κάψουν για να ζεσταθούν στον ήλιο, έτσι ώστε αυτά να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για τα πέλετ, ο κ. Νταλός τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα και σημειώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.

Πηγή: aggelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου