Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Συστήματα θέρμανσης: Πώς να επιλέξετε σωστά πριν τα πρώτα κρύα!

Όσα πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε σωστά τα συστήματα θέρμανσης. Τι πρέπει να προσέξετε, ποιες είναι οι εναλλακτικές έναντι του πετρελαίου.

Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Χιλιάδες πολίτες παραμένουν σε άγνοια σχετικά με το τι θα ισχύσει τη φετινή χρονιά σχετικά με το επιδοτούμενο πετρέλαιο. Την περυσινή χρονιά άλλωστε, χιλιάδες δικαιούχοι επιδόματος δεν χρησιμοποίησαν το δικαίωμα τους, ενώ η κατανάλωση του πετρελαίου, μειώθηκε δραματικά.
Ωστόσο, οι εναλλακτικές θέρμανσης είναι πολλαπλές. Η τελική επιλογή φαντάζει γρίφος καθώς πρόκειται για μια δύσκολη, πολυδάπανη και "δαιδαλώδη υπόθεση".
Λίγο πριν τα πρώτα κρύα, παρουσιάζουμε λοιπόν έναν μίνι οδηγό αγοράς για τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης αλλά και για το… ίδιο το πετρέλαιο! Έναν οδηγό που μπορεί να σας "λύσει" τα χέρια.

Το "δημοφιλές" πέλλετ

-Λέβητες πέλλετ

Οι λέβητες πέλλετ μπορούν να αντικαταστήσουν τους λέβητες πετρελαίου χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου μέσου, ενώ παράλληλα προσφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά 40% στις  ετήσιες δαπάνες θέρμανσης σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες πετρελαίου.
Οι λέβητες πέλλετ αποτελούν κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης ενώ φθάνουν ή και ξεπερνούν σε βαθμό απόδοσης τους λέβητες πετρελαίου. Η αναλογία καυσίμου μεταξύ των δύο τύπων είναι, 1lt πετρελαίου=2Kg πελλετ (περίπου).
Η επιλογή ενός λέβητα πέλλετ δεν πρέπει να βασισθεί μόνο στην χαμηλή τιμή του προϊόντος αλλά κατά κύριο λόγο πρέπει να βασισθεί στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συνολικά μεγιστοποιούν τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης.
Ενδεικτικά οι παράγοντες που πρέπει να  ληφθούν υπόψη στην αγορά ενός λέβητα πέλλετ είναι:
-Τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντος (αυτόματη έναυση, βαθμός απόδοσης μεγαλύτερος του 90% , αυτόματο σύστημα καθαρισμού, αυτόματο έλεγχο δοσολογίας καυσίμου, χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμου)
-Στιβαρή κατασκευή και τέλεια συναρμογή των επιμέρους υλικών
-After sales service αντιπροσώπου (service, απόθεμα ανταλλακτικών, τεχνική βοήθεια κ.τ.λ.)
-Πιστοποίηση βαθμού απόδοσης λέβητα.
-Χρονική διάρκεια εγγύησης προϊόντος.

-Σόμπες πέλλετ

Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο τύπους, α) τις αερόθερμες και β) νερού (καλοριφέρ). Αμφότεροι οι τύποι χρειάζονται μια καπνοδόχο διαμέτρου 8cm.
Οι σόμπες πέλλετ, κατά κύριο λόγο καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης ενιαίων χώρων και δωματίων μέχρι περίπου 150m2. Στην περίπτωση θέρμανσης  περισσότερων του ενός δωματίου με την χρήση αερόθερμης σόμπας είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αεραγωγών μεταφοράς αέρα (κανάλια αέρα).
Οι σόμπες νερού (καλοριφέρ) συνδέονται στα σώματα καλοριφέρ με αποτέλεσμα την θέρμανση όλου του σπιτιού. Στην έρευνα αγοράς μιας σόμπας πέλλετ θα πρέπει ο καταναλωτής να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον βαθμό απόδοσης (μεγαλύτερος από 89%), στην ποιότητα των υλικών κατασκευής, στα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας, στην εγγύηση και το after sales service.

Το πετρέλαιο και οι άλλοι

-Συστήματα αερίου (φυσικό αέριο, προπάνιο). Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα συστήματα αερίου αφορούν κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει κάλυψη δικτύου φυσικού αέριου (Ν. Αττικής, Θεσσαλία, Ν. Θεσσαλονίκης). Η λύση του φυσικού αερίου για τους κατοίκους των ανωτέρω γεωγραφικών περιοχών αποτελεί "μονόδρομο" για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και ευκολίας χρήσης.
Λύσεις υπάρχουν τόσο για την αυτονόμηση κάποιου διαμερίσματος με την αγορά ενός ατομικού επιτοίχιου λέβητα αερίου όσο και για τις ανάγκες θέρμανσης όλου του κτηρίου με την τοποθέτηση ενός κεντρικού λέβητα αερίου.
Στην αγορά ενός ατομικού επιτοίχιου λέβητα καλό θα ήταν να αναζητήσετε προϊόντα με προστασίας στεγανότητας (ένδειξη IPx5D), με δύο ανεξάρτητους εναλλάκτες (ένας για το ζεστό νερό και ένας για την θέρμανση) και με ενσωματωμένο σύστημα χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας (δυνατότητα σύνδεσης με ενδοδαπέδια θέρμανση ή θερμαντικά σώματα). Επίσης προτιμήστε έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης για επιπλέον εξοικονόμηση καυσίμου κατά 15% σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα αερίου.

-Συστήματα πετρελαίου

Όσα κτήρια έχουν εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο και είναι κατασκευασμένα πριν το έτος 2000 θα πρέπει να γίνει έλεγχος του βαθμού απόδοσης του συστήματος λέβητα-καυστήρα από αδειούχο τεχνικό συντηρητή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός απόδοσης διαπιστωθεί ότι είναι κάτω από 85% θα πρέπει να προβείτε σε ρύθμιση ή αντικατάσταση είτε του λέβητα είτε του καυστήρα. Σε περίπτωση αλλαγής επιλέξτε έναν λέβητα χυτοσίδηρο (μαντέμι) με βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 91% (λέβητας χαμηλών θερμοκρασιών).
Παράγοντες οι οποίοι πρέπει να συνυπολογιστούν στην τιμή ενός χυτοσίδηρου λέβητα είναι το βάρος του λέβητα, η χρονική διάρκεια εγγύησή του και οι λεγόμενες  "διαδρομές καυσαερίων" του λέβητα.

-Αντλίες θερμότητας:

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Α) αέρα-νερού, β) αέρα-αέρα και γ) νερού-νερού (γεωθερμικές).
Ο επικρατέστερος και πιο διαδεδομένος τύπος αντλίας θερμότητας είναι ο τύπος αέρα-νερού. Σε μια αντλία θερμότητας πρέπει να λάβουμε υπόψη το COP, δηλαδή τον λόγο της μεταφερόμενης ενέργειας προς την καταναλισκόμενη. Ο συντελεστής COP μπορεί να λάβει τιμές από 1,5 έως 5,7. (όσο μεγαλύτερη η τιμή του COP τόσο μεγαλύτερη και η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται). Λειτουργεί χρησιμοποιώντας σαν πηγή ενέργειας το ρεύμα και την ενέργεια του περιβάλλοντος.
Με μια αντλία θερμότητας (υψηλών θερμοκρασιών) μπορεί κανείς να αυτονομηθεί από την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης της πολυκατοικίας του ή και να αντικαταστήσει τον συμβατικό λέβητα θέρμανσης σε περίπτωση που διαμένει σε μονοκατοικία. Οι αντλίες θερμότητας μπορεί να είναι  ενιαίες/monoblock (όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται στο ενιαίο κέλυφος)  ή διαιρούμενες/split. Στην αγορά μιας αντλίας θερμότητας πρέπει να ληφθεί υπόψη o συντελεστής COP, το service αλλά και η υποστήριξη του εκάστοτε αντιπροσώπου. Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας δεν απαιτείται λεβητοστάσιο.

-Συστήματα με καύση ξύλου (λέβητες ξύλου-σόμπες ξύλου κ.τ.λ.)
Η χρήση συστημάτων καύσης ξύλου για την θέρμανση ή και την παραγωγή ζεστού νερού κατά κύριο λόγο πρέπει να γίνεται σε περιοχές με μεγάλη αφθονία της συγκεκριμένης καύσιμης ύλης.
Η καύση ξύλου για συστήματα θέρμανσης είναι νόμιμη σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά για λόγους ευκολίας χρήσης, ασφάλειας αλλά και περιβαλλοντικών επιπτώσεων (φαινόμενα λαθροϋλοτομία) δεν προτείνεται για συστηματική χρήση.
Σε περίπτωση ωστόσο που κάποιος επιθυμεί την αγορά ενός λέβητα ξύλου ή μιας σόμπας ξύλου πρέπει να επιλέξει σύμφωνα με τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (τεχνολογία πυρόλυσης), τον βαθμό απόδοσης αλλά και τα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας.

Διαβάστε εδώ την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου "Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες"

Πηγή: news247.gr

Πιο αυστηρές οι προδιαγραφές για πέλετ και καύση βιομάζας

Αυστηρότερες θα είναι πλέον οι προδιαγραφές για τα πέλετ και την καύση βιομάζας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την έγκριση προδιαγραφών σε καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση. Σκοπός την εν λόγω απόφασης είναι η καθιέρωση προδιαγραφών, λοιπών απαιτήσεων και μεθόδων δοκιμών για τα στερεά καύσιμα που παράγονται από στερεή βιομάζα και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση, σε: (α) εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων, και (β) εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού χρήσης ή παραγωγής ατμού σε κτίρια ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κλινικών, θεραπευτηρίων κ.λπ. και (γ) τοπικές θερμάνσεις.

Πηγή: imerisia.gr